Bilde fra denne kilden.

Jeg har lenge hatt inntrykket av at noveller har hatt status som en slags B-litteratur; en slags lillesøster til romanen. Til tross for at det er utrolig mange gode samlinger av gode forfattere tilgjengelig der ute, virker det som om altfor mange lesere overser novellen. Til en viss grad er dette forståelig – i Storbritannia er en «heavy reader» en som leser 20 bøker eller flere i året, basert på dette kan vi kanskje anta at en gjennomsnittlig leser får med seg kanskje 2-7 bøker (obs: wild guess) i året. Hvis du tror du ikke liker noveller er det kanskje derfor naturlig å ikke velge novellesamlinger når man først skal lese noe – skal man lese bare 4 bøker i løpet av året bør det jo i det minste være bøker du liker.

Den siste tiden, og spesielt det siste året, synes jeg det har foreligget en endring i hvor mye fokus og PR forlag har lagt i utgivelsen av en novellesamling. Enkelte novellesamlinger, som den av Lucia Berlin nevnt lenger ned i innlegget, har figurert kraftig i sosial media og har vært å se på nesten alle norske instagram-kontoer dedikert til bøker (de jeg følger i det minste hehe). Novellesamlingen ser ut til å ha fått et bedre rykte og etterspørselen vokst.

Personlig har jeg alltid vært glad i en god novellesamling. Jeg synes en novellesamling ofte er spesielt lett å lese, siden hver novelle kan leses hver for seg eller helhetlig: begynner du på en fortelling du ikke helt vet om du gidder å lese ferdig, gjør det liksom ingenting om du skipper den. Det er også ypperlig lesestoff for deg som sliter med å finne tid til å lese siden du kan sette deg ned i 10-30 minutter og på den tiden fullføre en helt fortelling.

Jeg er absolutt glad for at novellesamlingen som form ser ut til å bli mer populær (det betyr jo gjerne at det vil bli utgitt flere lignende bøker!). Feirer novellesamlingens renessanse ved å tipse dere om noen av de mest populære og noen av mine favorittsamlinger:

Kan jeg bli med deg hjem? av Marie Aubert
Denne har jeg ikke lest enda (fordi den ikke finnes på ebokbib og det er litt vanskelig å få tak i den her i Storbritannia), men når jeg drar hjem til jul kommer jeg til å plukke den med meg hjem med en gang! Marie Aubert debuterte i tidlig høst med denne novellesamlingen og Forlaget Oktober er allerede i gang med å trykke tredje (!) opplag. Aubert sin debut har vært på omtrent alle instagram-kontoene jeg følger samt generelt på sosial media, så det er ikke overraskende, egentlig. Jeg elsker tittelen på denne boka, jeg elsker konseptet, og det skader absolutt ikke at coveret er utrolig fint.

Orgien, og andre fortellinger av Nina Lykke
Nina Lykke skriver om forhold mellom mennesker samt om hvor utrolig skjøre slike forhold kan være. Jeg likte spesielt godt hvor bra Lykke skildrer forholdet mellom hva man tenker om seg selv som en sosial person og hva andre tenker om en. Jeg likte spesielt godt fortellingen om et ektepar som er på middagsbesøk hos et annet ektepar og kona i det første paret stresser med å holde samtalen i gang (tror det er en av de tre første fortellingene).

Kantslag av Dorthe Nors
Denne samlingen skrev Sunniva om i går, så jeg trenger ikke si noe særlig mer enn at den er veldig veldig bra.

Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin
Utgivelsen av denne novellesamlingen fra den avdøde forfatteren Lucia Berlin var kanskje en av de utgivelsene som kickstarta denne renessansen. Denne har jeg dessverre heller ikke hatt mulighet til å lese enda (fordi det er hundre år lang reservasjonskø på ebokbib for eksempel) men absolutt alle jeg har kommet over som har lest denne har bare gode ting å si om den. Da er det vel ikke noe spørsmål? Hehe.

Har du lest noen gode novellesamlinger i det siste? Har du en favorittsamling?

Victoria x

Bli med i samtalen

2 kommentarer

  1. Thank goodness for translation! (Wish I knew another language.) Anyway, regarding short story collections, I’d say The Mammoth Book of Dark Magic and The Mammoth Book of Warriors and Wizardry are excellent, both consisting of unique fantasy stories different from the usual Western offerings a la Lord of the Rings.

    Liker

    1. We’re happy to have you, despite the language. It’s so nice to hear that you’ve gone through the trouble of translating to read! Your suggestions are noted and appreciated. Especially me (Sunniva) enjoys a good fantasy read.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: