I en kort periode mens jeg var ganske liten leste jeg en del biografier (jeg vet ikke helt hvorfor), og en av menneskene jeg leste om var Helen Keller. Hun var verdens første død-blinde person til å skaffe seg en bachelor. Jeg husker godt at jeg leste om hvordan hun endelig lærte seg å kommunisere, hvor glad hun var i hunden deres, når hun holdt en tale hun ikke selv kunne høre at hun hold. Keller var en forbløffende kvinne. Etter at hun overkom sitt handicap engasjerte hun seg politisk, og skrev sin selvbiografi som 22-åring.

Keller mistet både hørsel og syn fra skarlagensfeber da hun var vært ung, og levde derfor fanget i en mørk og stille verden frem til hun var syv år. Hun fikk en lærer, Anne Sullivan, som lærte henne å kommunisere gjennom berørelse. Det øyeblikket hvor Keller først forstår at de rare tegnene læreren hennes signerer i håndflaten hennes betyr vann er et vendepunkt for unge Helen. Når hun forstår at hun endelig kan ta del i omverdnen våkner en enorm lyst til å lære i henne, og dette er noe hun holder fast ved resten av livet sitt. Hun får en utdannelse på en tid hvor kvinner gjerne ikke gikk til college, og hun kjempet for sine egne, og andre funksjonshemmede sine rettigheter, på en tid hvor de gjerne ble skøvet i bakgrunn.

Indeed, everything that could hum, or buzz, or sing, or bloom, had a part in my education…. Few know what joy it is to feel the roses pressing softly into the hand, or the beautiful motion of the lilies as they sway in the morning breeze. Sometimes I caught an insect in the flower I was plucking, and I felt the faint noise of a pair of wings rubbed together in a sudden terror….

Det er en fantatisk inspirerende roman om en ung jente som kjempet, mot alle odds, for sine rettigheter og for sine ambisjoner. Det er en historie om viljestyrke, om forståelse, om lidenskap til livet. Det er en kjærlighetshistorie til kunnskap og utdannelse fra et perspektiv hvor disse har vært uunværlige for hennes tilhørelse i samfunnet. Jeg husker ærlig ikke spesielt mye fra boken, for jeg leste den for lenge siden, men jeg husker at hennes historie og hennes drivkraft virket både mektig og inspirerende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: