Vår tid er en tid for sosiale medier. Det er en tid hvor unge mennesker får tusenvis av følgere på instagram, youtube, og plutselig er deres liv, publisert elektroniskt, hvordan de tjener penger. De konfronteres med spørsmål som hvilket ansvar de har som rollemodeller, hvilket ansvar de har for lesere eller seere for å produsere noe hele tiden, hvor vidt de kan dra en strek mellom sitt private liv og sitt live stream liv. Som enhver person som blir stilt spørsmål reflekterer de over dette. Og nå skriver de biografer. De siste årene gitt oss historien om Marcus og Martinius, om Sophie Elise, og Martin Ødegaard. Alle unge mennesker som er i sterkt søkelys i norsk media. Spørsmålet noen stiller er: er dette nødvendig litteratur?

I et intervju med NRK sier forfatter Ottar Grepstad: ‘Det er nesten ingen biografier av et ungt menneske som er viktig i seg selv. De er ikke viktig for samfunnet.’ Dette synes jeg er en veldig interessant problemstilling. Mye av kunst nå om dagen produseres kun for penger. Vi hadde tre hobbit-filmer, ryktene sier det kommer fire Fantastic Beasts, og alle YA trilogier blir fire filmer. Personlig syntes jeg den siste Hunger Games boken var svak nok for én film, og resultatet ble to ganske kjipe produksjoner. Men hvor mye tjente de to filmene? I følge The Numbers tjente den første Mockingjay filmen $766,652,288, og den andre tjente $650,523,427. Det er en total sum på $1,417,175,715, over 12 billioner norske kroner. På åpningshelgen tjente begge filmene inn nesten hele produksjonsbudsjettet. Dette er situasjonen i dag. Produsenter satser stort på enkelte filmer for å dra inn mengder med penger, slik at de har disse reservene å falle tilbake på hvis noen av prosjektene deres ikke tjener inn sin egen produksjonskost. I bokforlag er dette kanskje enda mer strategiskt enn i filmindustrien. De satser stort på et utvalg romaner i løpet av året til å dra inn penger nok til å kunne produsere andre bøker som ikke blir like populære. Bøker som Vår Historie om Marcus og Martinitus kan være grunnen til at forlag har råd til å gi ut mer litterære bøker; bøker og sjangre som ikke selger like bra, men som kanskje har høyere litterær verdi.

Så spørsmålet blir todelt: hvilket budskap kan så unge menneskers histore bringe? og er de viktige for å støtte produksjonen av andre verker? På fredag anbefalte jeg Helen Keller sin selvbiografi, som hun skrev som 22-åring. Anne Frank sin dagbok er verdenskjent, og hylles som et unikt og viktig dokument. Men disse to unge jentene er satt inn i historisk kontekst, og til tross for at innenfor norsk fotballhistorie så er Martin Ødegård utvilsomt en fremragende person, så vil nok ikke hans biografi huskes om 100 år. Så hvor viktig er den? Er alle disse bøkene kun for å dra inn penger? Som en leser synes jeg det er trist at forlag er nødt til å inngå kompromisser for å finansiere god litteratur. Men samtidig synes jeg ikke at bøker skal være et medium for kun de som ønsker å lese ála Leo Tolstoy og Salman Rushdie. Det er tydelig et stort marked for disse biografene. Folket sulter etter å lære om stjernene. Kardashian familien har omtrent tatt over internett med bagateller; det eneste interessante som har kommet ut av deres familie var at en mann stod frem foran verdenen som en kvinne. Om Kim viser puppene på instagram er liksom ikke så viktig for vårt samfunns progresjon, men likevel så får alle et blikk eller to av dem.

Kanskje Ottar Grepstad har et poeng: kanskje disse bøkene bare bidrar til å sette fokus på noe som ikke bør bli fokusert på. Har industrien en forpliktelse til å begrense hvor besatte vi blir av livene til artister, sportutdøvere, skribenter, og helle lede fokuset inn på kunsten deres, som tross alt er det produktet de tilbyr verden? Har industrien en forpliktelse til å styre fokuset inn på ting som, i det større verdensbildet, er viktigere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: