Jula er jo en sånn tid som bringer folk sammen, og vi klarte å møtes i Oslo rett etter at Victoria kom hjem fra England. Det var en fin dag å vandre rundt i gatene, ikke for kald, men likevel var vi glade for å ha votter. Det regnet nesten, og selv om vi gjerne skulle sett snø begge to var det fint å forbli tørre. Målet med turen var et møte for Victoria, og ellers bare å ses. Vi vandret gatelangs på måfå, og stakk hodet innom nesten hver eneste bokhandel som krysset på vår vandring. Med all verdens tid kunne vi ta oss god tid; vi viste hverandre bøker med fine titler, med fine design, bøker vi hadde lest, bøker vi ville lese, eller bøker vi hadde hørt noe interessant om. Nettopp derfor er det viktig at alle lesere passer på å finne en god venn med tilnærmende lik smak, for det er jo ingenting som er bedre enn å snakke om bøker. Her er noen av våre favorittsteder å ta med en felles bokinteressert i Oslo:

Norlis Antikvariat, Universitetsgata 18
Dette var en fin og veldig spennende butikk med mange gamle bøker. Det er nok ikke her folk flest kommer for å finne hverdagslitteraturen sin, men om man ønsker en fin versjon av feks. Sigrid Lavrandsdotter eller den type tekster kan det være lurt å begynne her. Det er også gøy å bare kikke her, synes jeg, på hvordan ulike bøker så ut før, studere bokbinderkunsten, eller lete etter skjulte skatter.

edit-3893

Halvbroren bokhandel, eid av Cappelen Damm, Akersgata 47/49
Rett ved forlagets hovedkontorer ligger denne lille bokhandlen med eksklusivt Cappelen Damm utgivelser. Noen av oss (Sunniva) synes det iblant er litt vanskelig å følge med på alle de nye titelene fra de ulike forlagene, og da er det hyggelig å kunne gå inn i en bokhandel å kikke, istedenfor å eventuelt sjekke slikt på nettet. Det ligger også en koselig kafé ved bokhandlen, hvor man får rabatter på bøkene om man tar seg en kopp kaffe. Det lå også signerte kopier av noen av de nyste utgivelsene, og det er alltid litt gøy å ha.

Bok og Media, Akersgata 47
Vegg i vegg med Cappelen Damm ligger denne lille butikken. Det var ikke et voldsomt stort utvalg, men de hadde en egen hylle for utgivelser fra kun 2016, og det syntes vi var veldig kult.

edit-3903

Ugla Bokbar, eid av Aschehoug, Kristian Augusts gate 7A
Det er ikke så mange bokbarer i Oslo, men Ugla er en av dem. Vi stoppet ikke innom her, rett og slett fordi vi gikk forbi ganske tidlig på dagen, og var verken sulten eller kaffetørst enda, men den så skikkelig koselig ut. I følge nettsidene deres ønsker de å holde arrangementer for Oslos litteratursamfunn, så de som bor i nærheten kan jo holde seg oppdatert på hva som skjer i fremtiden. I tillegg tar de gjerne imot forslag, og det kan jo være en spennende mulighet til å vise seg litt frem for alle som ønsker å få seg en tå innenfor bokbransjen.

Eldorado, Torggata 9A
Dette er Norges største bokhandel, trenger vi si mer? Her serveres god service og gratis kaffe (filtert, vel og merke) til alle kunder. De har et program du kan finnes på nettsidene deres, en gratis filmklubb for barn hver lørdag, og to atrium som lånes fort gratis for interesseorganisasjoner som trenger et lokale for å oppmuntre til praksis av Norges frie ord. Dette applauderer vi. Her kan du vandre hyllelangs i flere timer. De ulike titlene er sortert etter forlag, så her går du absolutt ikke glipp av hvilke mennesker som står bak dine favoritter, samtidig som du kan overraskes over hvor mange ulike forlag vi faktisk har i Norge. Hvis du er heldig ser du også en snutt av Sondre Lerche mellom alle bokryggene, det gjorde nemlig vi!

Tanum, Karl Johans gate 37
Denne bokhandelen liker vi godt fordi den er spesielt flink på faglitteratur. Det et enormt utvalg av reisetitler, kokebøker, livsstilguider osv. De har også veldig fine utvisningspodier for ulike temaer. Sunniva følte hun hadde kommet til himmelen da hun kom inn døren og ble møtt av nydelige utstilte bøker om friluftsliv. I tillegg har de jo selvfølgelig alt av skjønnlitteratur også.2016-12-20-14-23-25

Mer en dette rakk vi ikke på en dag, men over nyttår skal vi et par dager til København, og da skal vi nok jakte videre på fine boksteder. Fremover nå blir det jo også gjerne salg, og da er det ingen grunn til å ikke ta til Oslos gater og skaffe seg noen bestselgere til redusert pris.

Har dere noen fine bokplasser å anbefale i Oslo? Eller kanskje i København?
Sunniva og Victoria x

Bli med i samtalen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: