Som publishingstudent (forlagsvitenskapstudent? forlagskunnskapstudent?) er distribusjon av bøker ofte et tema jeg tenker mye på og gjerne diskuterer med andre. Hvor kjøper vi bøker? Hva slags bøker kjøper vi på hvilke steder? Hvorfor bestiller jeg denne boka fra Amazon og ikke click&collect i en bokhandel? Hvorfor er barnebok og fantasy avdelingene så nærme hverandre i Waterstones?*

I Norge er ikke Amazon like utbredt som i Storbritannia – kanskje ikke spesielt merkelig med tanke på at det ikke er tilrettelagt for en norsk versjon av Amazon enda og at tollgrensen for å importere varer fortsatt er relativt lav (til tross for at bøker er fritatt fra toll og merverdiavgift!). I stedet vet jeg at The Book Depository har gratis frakt i hele verden og ofte er populær blant bokkjøpere siden prisene deres ofte er identiske Amazon sine.

Hvorfor?

Fordi Amazon kjøpte The Book Depository i 2011, mest sannsynlig for å opprettholde deres sterke posisjon i markedet. Hvilke andre selskaper eier Amazon? IMDb, Audible, Goodreads, for å nevne de mest kjente. Når vi brainstormer ideer og planer i skolearbeidet og i klassen, er det alltid en slags running joke at en del av vår plan for et nytt produkt er å bli kjøpt opp av Amazon. Da har man nemlig fått bekrefta at produktet er bra og sikra seg en mest sannsynlig heftig sum penger.

Det er med andre ord vanskelig å komme seg unna Amazon i bokbransjen, særlig her i Storbritannia.

amazon

Men hva er problemet?

Siden Amazon er en av de største platformene for distribusjon av bøker i verden, er det vanskelig å utfordre eller kritisere uten konsekvenser. Et godt – og skummelt – eksempel på dette var Hachette Book Group som i 2014 nektet Amazon friheten til å prissette deres e-bøker, siden de mente Amazon satte prisene alt for lavt. Amazon svarte med å trekke et stort antall av Hachette sine publikasjoner fra nettsidene deres, i tillegg til å forhindre forbrukere fra å forhåndsbestille bøker fra Hachette og eksludere deres titler fra de ulike kampanjene de hadde.

Amazon skal snart åpne deres fjerde fysiske bokhandel i Manhattan, en veldig interessant utvikling med tanke på at, i ordene til Jacob Kastrenakes:

«Amazon will expand its book-selling empire with the very thing that it once helped to destroy: bookstores.»

Som et resultat av deres sterke markedsposisjon er det nærmest umulig for et engelskspråklig forlag å ikke ha bøkene sine på Amazon, og fordi alle «må» være på Amazon kan de be om latterlige rabatter på bøkene de selger. I Storbritannia er det vanlig at bokhandel-kjeder ber om ca. 60% avslag på bøker fra forlag. Amazon ber om 80%. Dette er spesielt problematisk for små, indie forlag som er avhengige av Amazon for å distribuere og selge bøkene sine.

Så hva burde man gjøre som forbruker? Det er vanskelig å svare på, for det er avhengig av hva man personlig tenker om Amazon sin forretningsmodell – er det etisk å støtte de eller ikke? Personlig synes jeg at hvis man kan (altså: hvis man har økonomien) støtte lokale bokhandlere bør de alltid prioriteres over Amazon. Samtidig er jeg student og dermed har jeg ikke all verdens penger å bruke på bøker – og når boka er £3.99 på Amazon og £8.99 overalt ellers er det jo selvsagt fristende. Som med valg av lesestoff tror jeg at det viktigste som privat forbruker for øyeblikket er å være klar over at dette er realiteten i bransjen og forsøke å støtte de mindre aktørene så ofte man kan.

Victoria x

Waterstones analyserte et utvalgt kvitteringer og transaksjoner over en viss periode og fant ut at fantasytitler ofte ble kjøpt sammen med barnebøker – ikke nødvendigvis til barn, men til de som kjøpte de. Så for å sikre seg mersalg redesigna de layouten i butikkene sine.

Bli med i samtalen

4 kommentarer

 1. Interessant tema! Har egentlig aldri tenkt over det før. Bruker jo ikke Amazon og har ikke vært klar over problemstillingen før jeg leste dette. En tanke som dukket opp umiddelbart var at jeg synes det er dumt at store gigantkjeder får så mye makt, presser andre ut og så overtar deres produkt – som Amazon gjør med bokhandlere f.eks – eller tilbyr produkter til veldig redusert pris. Det er fint med variasjon og det er fint at også mindre forlag og selvstendige bokhandlere får en plass i markedet. Det er lov å ønske, men kanskje naivt å tro at det skal bli sånn, nettopp fordi penger styrer alt :/

  Liker

  1. Så gøy at du synes det var interessant! Det er en vanskelig situasjon å navigere som forbruker, for man vil jo helst spare penger samtidig som man ønsker at prisen man betaler er rettferdig for alle involvert. Takk for innspill på innlegget! 🙂

   Liker

 2. Dette er både et interessant og viktig innlegg, tusen takk for det.

  Ingen av oss er tjent med å levere verdensherredømme for boksalg til Amazon, tror jeg. Det blir alt for mye makt plassert på et sted. I ytterste konsekvens vil de faktisk kunne velge hva vi skal lese og til hvilken pris. En litteraturapokalypse der altså 😉

  Til de engelske bøkene mine har jeg vært veldig fan av Book Depository, jeg har handlet der siden før de ble kjøpt opp av Amazon. Gleden ved å handle der ble litt mindre når det ble klart at det var just another Amazon. Jeg er heller ikke så glad for at Amazon kjøpte opp Goodreads.

  Liker

  1. Veldig fint å høre at det er interessant lesing! 🙂 Liker veldig godt tanken på en litteraturapokalypse – som konsept, altså, ikke som en realitet hehe. 😉 At Amazon kjøpte Goodreads var ganske overraskende for meg også, men samtidig ikke når man tenker på Amazon sin tendens – og mål – om å være nummer 1 samt at oppkjøpet av Goodreads kanskje også fungerte litt som et frieri til brukerene? Vanskelig å si sikkert.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: